Pier + Horizon wil de strekdam weer naar de oppervlakte brengen. De voormalige dam was gefundeerd met afgezonken kraggen, stroken in elkaar gegroeide waterplanten die op het water drijven, ook trilveen genoemd. De Weerribben en de Wieden in Noordoost Overijssel bestaan voor een groot deel uit trilveen. In een gebied van zo’n 4 ha rond de lijn van de strekdam staat een veld van palen in een raster dat is geïnspireerd op de strenge landschapsinrichting van de Noordoostpolder.

Aan elke paal is een langgerekte kragge bevestigd. Deze kraggen drijven op het water en kunnen 360 graden draaien ten opzichte van hun verankeringspunt. De kraggen worden beplant met verschillende soorten waterplanten. Als het waterpeil stijgt dan stijgen de kraggen mee, de windrichting bepaalt hun oriëntatie. De strekdam is (buiten het broedseizoen) voor het publiek bereikbaar. Eenzaam op de smalle en lange pier, opgenomen door de weidsheid van het Zwarte Meer en omringd door het gigantische veld van kraggen, kan een ervaring worden opgeroepen die in de kunstfilosofie wel wordt omschreven met het begrip ‘The Sublime’.

Vanaf de dijk en in het verlengde van de strekdam maakt een webcam iedere dag rond half acht in de vroege ochtend een foto, dan staat de zon altijd in een lijn met de dam. Over een langere periode groeit geleidelijk een sequentie die via een website te zien zal zijn. Intussen schuiven de seizoenen traag voorbij en slingeren de kraggen op de al maar draaiende wind onrustig om hun ankerpunten, afwisselend schijnt de zon, regent het, hangt er mist, raast er een stormt, valt er sneeuw, of ligt er een dun laagje ijs op het Zwarte Meer.

Arrangement
We ontvangen u graag op Oud Kraggenburg met koffie/thee en iets lekkers. Daarna krijgt u een vertelling over de prachtige historie van Oud Kraggenburg. Dit combineren we met een rondleiding over het terrein zodat alle elementen direct kunt zien en ervaren. De woning houden we graag privé en valt dus buiten de rondleiding.

Na de vertelling en rondleiding gaan we met de auto naar de Zwartemeerweg richting het kunstwerk Pier + Horizon. Dit kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Paul de Kort, hij zegt hierover het volgende:

Pier + Horizon, het zevende landschapskunstwerk van Flevoland en het enige in de Noordoostpolder.  Na het bezoek aan Oud Kraggenburg gaat u met de auto naar de Zwartemeerweg en parkeert daar, waarna een wandeling volgt van een kilometer over een betonnen boerenpad. “En die wandeling hoort er heel erg bij”, benadrukt De Kort.
Mensen wandelen recht op de dijk af, maar zien nog niets. “Die reis hoort bij de beleving van het object, bij Pier + Horizon.” Dan is het een klimmetje de dijk over en dan volgt het uitzicht op het kunstwerk. Recht daarachter ligt het Vogeleiland in het Zwarte Meer.

PIER+HORIZON-timelapse-mist

 

  • Minimaal 8 personen maximaal 40 personen
  • Kosten: € 20,00 p.p. incl. koffie/thee met iets lekkers
  • Kinderen: €7,50 p.p. incl. frisdrank of sap met iets lekkers
  • Duur: circa 2,5 uur
  • Wanneer:  arrangement te boeken op aanvraag. Het is nog niet duidelijk wat precies de tijden zijn van broedseizoen en wanner de pier gesloten is. Informatie op aanvraag!
  • Eigen risico: bij bezoek aan een van de drijvende kraggen gaat u over de pier op eigen risco.
  • Leider: Johan Woolderink

Voor meer informatie, reservering of overleg kunt u contact met ons opnemen.