Voordat de Noordoostpolder werd drooggelegd verbond een 6 km lange strekdam het Zwarte Water vanuit Overijssel met het voormalige lichtwachtershuis Kraggenburg midden in de Zuiderzee. Toen de Nooroostpolder ontstond is Kraggenburg : “Oud Kraggenburg” gaan heten. Oud Kraggenburg is nu een Rijksmonument en ligt als een parel in het landschap.

 

Oud Kraggenburg-14

PIER+HORIZON wil deze strekdam weer naar de oppervlakte brengen.
De voormalige dam was gefundeerd met afgezonken kraggen, stroken in elkaar gegroeide waterplanten die op het water drijven, ook trilveen genoemd. De Weerribben en de Wieden in Noordoost Overijssel bestaan voor een groot deel uit trilveen. In een gebied van zo’n 4 ha rond de lijn van de strekdam staat een veld van palen in een raster dat is geïnspireerd op de strenge landschapsinrichting van de Noordoostpolder.

ph

Aan elke paal is een langgerekte kragge bevestigd. Deze kraggen drijven op het water en kunnen 360 graden draaien ten opzichte van hun verankeringspunt. De kraggen worden beplant met verschillende soorten waterplanten.  Als het waterpeil stijgt dan stijgen de kraggen mee, de windrichting bepaalt hun oriëntatie. De strekdam is (buiten het broedseizoen) voor het publiek bereikbaar. Eenzaam op de smalle en lange pier, opgenomen door de weidsheid van het Zwarte Meer en omringd door het gigantische veld van kraggen, kan een ervaring worden opgeroepen die in de kunstfilosofie wel wordt omschreven met het begrip: “The Sublime”.
Vanaf de dijk en in het verlengde van de strekdam maakt een webcam iedere dag rond half acht in de vroege ochtend een foto, dan staat de zon altijd in  een lijn met de dam. Over een langere periode groeit geleidelijk een sequentie die via een website te zien zal zijn.
Intussen schuiven de seizoenen traag voorbij en slingeren de kraggen op de al maar draaiende wind onrustig om hun ankerpunten, afwisselend schijnt de zon, regent het, hangt er mist, raast er een stormt, valt er sneeuw, of ligt er een dun laagje ijs op het Zwarte Meer.